2019. március 24., vasárnap

Észak-Macedónia -Ohridi-tó-3.

A Matka kanyonból Ohrid felé indultunk. tetovo városa és a környező hósapkás hegyek mellett ragyogó napsütésben autóztunk Ohrid felé. Autópályának nevetzett gyorsforgalmi úton 5 x kellett fizetni: 3x 40 dénáart és 2 x 30 dénárt.

A hó az úr a hegyeken és a Mavrovo hegységet átszelve nagyon tél van még itt. A hegyoldalban még megmaradt a hó a napárnyékos helyeken.. a természet sem eredt még meg sehol, minden kopár barna, alig van zöld...

Ohridig 170 km-t 2,5 óra alatt tettük meg, nem nagyon lehett jobban haladni és a megengedett sebesség sem nagyobb 90-nél, illetve a falvaknál pedig 40/50-el lehettt haladni, meg ugye a hegymenet sem kedvez a sebességnek :)


Építik az autópályát, hatalmas kőlétesítményeket húznak fel, bontják a hegyeket, fákat vágnak ki... talán pár év múlva pikk pakk le lehet jutni ide is :)

Ohridba érve-és vasárnap lévén hatalmas tömeg hömpölygött a városban, de csak az óváros és a kikötő felé. Turista alig, helyiekkel volt tele minden. Persze köszönhetően a remek napsütötte időnek is.





Autót egy parkolóban tettük le: fizetős volt, a parkolós le akart húzni: 40 dénár helyett 40 aprópénzt adott vissza, gondolva, hogy ugysem ismerjük... hm.. mégiscsak pofátlanság ez.

Az Ohridi-tó csodaszép. Végeláthatatlan, olyan, mintha tengeren lennél. A környező havas tetejű hegyek pedig ahogy körbeveszik és adnak neki egy egzotikumot.

A tó átlagos mélysége 155 m és a legmélyebb pontja 288 m. A tó és környéke az Unesco Világörökség védelmét élvezi.
Egyedi bioszférája van, sok élőlénynek ad otthont, amik csak itt a tó és környékén élnek.
A tavon 2 ország osztozik: Észak-Macedónia és Albánia.





























 Hajózás után felmásztunk innen a Kaneo templomhoz. Innek 850 m, hegymenet :)

Sveti Sophia templom












A kikötőből leszólítottak bennünket s elcsábultunk: 20 Euroért elvittek minket egy röpke 40 perces hajózásra.
Szuper hajóval, csak mi 3-an és a kapitány :) Szuper zene mellett hajóztunk a part mellett.

Majd visszasétálzunk a kikötőhöz, már 4 óra elmúllott, lejárt a parkolásunk.

A szálloda felé vettük az irányt, ami Ohridot kicsit elhagyva Sveti Stefannál volt. Igaz a frász jött rám, merta  maps.me elvitt egy helyre csak ott nem volt senki... épület volt, de ember nem..
Aztán mondtam, menjünk tovább és láss csodát ott állt a szálloda... amjdnem azon a néven, amin foglaltam.. szóval egy kreativitás nem árt, de basszus miért nem lehet azt a nevet használni, amit a bookingon használnak??

Parkolni a szálloda parkolójában tudtunk és bementünk. A recepciós csaj nem ért rá velünk foglalkozni és csak odaadta a kulcsot :) és elhadarta  a tudnivalókat.
A 310-es szobát kaptuk, csodajó kilátással a  tóra.

Mi pedig eldöntöttük, hogy maradunk, és megyünk le a spa részlegbe. ennek használata benne volt a szoba árban. Azért foglaltam ide, mert mi lett volna ha rossz az idő? Igy pedig ezért sem kellett búslakodni.
A szoba 55 Euróba került 3 főnek reggelivel, spa használattal. Kaptunk törölközőt és fürdőköpenyt és 1x használatos papucsot is.

A medencéből szuper kilátás volt a tóra, a jakuzzi pedig isteni forró vizzel volt feltöltve.
A szaunát csak a Barna próbálta :)
Szóval az itt töltött időt is kimaxoltuk a mi tempónkban, de nem is bánom.
Ez a szálloda is remek választásnak bizonyult.

Úgy volt, hogy vacsorázni visszamegyünka  városba, de nem mentünk. Adtunk egy esélyt a szálloda konyhájának: és jól tettük: 3 főre itallal, előétellel,  3 levessel és 3 főétellel itt a szálloda éttermében 22 Eurot fizettünk.
Ja és hatalmas adagot kaptunk, alig bírtuk megenni.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Maldív-szigetek

 Tavalyi évben több utazásunkat  több légitársaság által fizetett sok sok pénzből fizettem. Az utolsó kártérítésünkből vettem meg még tavaly...