2019. március 25., hétfő

Észak-Macedónia-Szkopje- 4.

Ohridból újra 2,5 óra autózás után jutottunk Szkopjébe. Most egész más szemmel láttuk a már ismerős tájat.

A hegyek még havasak voltak és a közelükbe viszont tüzeltek az erdőben, sok helyen nagyon füstös képet mutatott a táj :(
El tudom képzelni,hogy az épülő autópályához irtották az erdőt. Is.

Útközben nagyon hamar jó idő lett, mire Szkopjébe értünkaz autónk hőmérője 26 fokot mutatott.




Első útunk a szkopjei Milleniumi Kereszthez vezetett a Vodnó-hegyre.
Mondjuk már jelnek vehettem volna, hogy alig van aki felfelé mgy, örültem nem lesz tömeg...csak pár le és felfelé futó megszállottal találkoztunk..
Sajnos  a felvonó egész évben hétfőnként nem működik, hegyet másznimeg nagyon nem akartunk.. szóval pórul jártunk, nem jutottunk fel.

Újra le a városba, felülről kinéztem az erődöt :)

a piros emeletes buszoka  helyi buszok :) mitha Londonba lennél :)



üres.. mert zárva




Korán értünk Szkopjéba és a szállást csak fél 2-től lehetett elfoglalni, így az erődhöz mentünk. Itt annyi parkoló autó volt, hogy alig találtunk szabad helyet...
















Az erődnél rettenetesen tűzött a Nap, árnyék sehol...sebaj erre vártunk tavaly óta, hogy jó idő legyen végre, akkor most mit nyávogok? :)
Az erődbe ingyenes a belépés. Amúgy a bejáratnál az őrök agitáltak befelé, hogy menjünk már be, mert ingyenes és nagyon szép a kilátás a városra :) Mennénk, csak a kocsit nem tudjuk letenni... meg kellett várni, míg valaki elmegy innen..




Szállásunk az új belvárostól kb 10 perc séára és a Strara Carsija közvetlen szomszédságában volt. A szálloda mögött kezdődött a régi város, a bazár, a török negyed. A legjobb helyen voltunk.
A szállodának van saját parkolója, reggeli az árban-sajnos nem vártuk meg hajnalban mentünk a  reptérre. A szobákat felújították, hatalmas, modern és tágasak lettek. Kívűlről ez az épülete.



















Az Archeológiai Múzeum Szkopje






A Szkopje2014 projekt keretében felújították a belváros, a Vardar-folyó partját. Ami létrejött az hm.. mindenféle építészeti stílus keveréke. De vessetek meg nekem6nekünk tetszett ez. Feldobta a régi szocialista stílust és nekünk egyáltalán nem volt csicsás, inkább egyedi :D és merész :).
Állítólag ezzel a stílussal Szkopjét újra feltették a világtérképre. Egyébként Szkopje sokkal nagyobb, mint ahogy elképzeltük és szinte semmit nem láttunk belőle :(

A Stara Carsija negyed a város régi, muszlim része pedig szintén kedves nekünk,a  törökös beütés miatt.










Tavce Gravce: helyi sólet




bazár és baklava, künefe és minden ami jó :) török kávé és salep.












Sötétedésig itt bóklásztunk. Ha nem béreltünk volna autót is tudtunk volna menni kirándulni: Itt a bazárnál vannak kis helyi irodák, akik ezzel foglalkoznak.
A müezzin imára hívő hangja pedig ne zavarjon senkit naponta 5x :)

Máris hiányzik :)


Hajnalban kilátás a szobából

Maximálisan kihasználtuk az időnket, teljes 3 napunk volt Észak-Macedóniára. Jól lejártuk újra  a lábainkat és a remek idő is hozzáadott még több élményt.
Hajnalban indultunk a Szkopei reptérre. A Surprice az autót meg sem nézte-nem is volt ott senki-csak a pultba be kellett dobni a kulcsot.
A reptéren elfogadták a mobil beszállókártyát és a chekin pulthoz sem kellett menni érvényesíteni azt-ahogymint ahogy Szarajevóban és ahogy itt aneten olvastam utazás előtti napokban.
A gépek pontosan indultak és 1óra 10 perces repülés után landoltunk Budapesten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Maldív-szigetek

 Tavalyi évben több utazásunkat  több légitársaság által fizetett sok sok pénzből fizettem. Az utolsó kártérítésünkből vettem meg még tavaly...