2021. március 13., szombat

A megunhatatlan Káli-medence, Veszprém megye

 Az időjárás előrejelzést korábban megnézve erre a napra jósoltak legalább 14 fokot és csapadék nélküli napot, így mi újra útnak indultunk.

hatalmas szerencse, hogy viszonylag közel lakunk a Balatonhoz és ezekhez a balaton-felvidéki csodahelyekheze is, így nem gond reggel kitalálni, hogy hová is induljunk- és amiből rendszeresen déli indulás lesz és pár dolgot ki kell hagynunk-mert ugye mostanában estére haza is kell érnünk😡. Sajnos a balatoni házak felújítás alatt vannak, így most az sem opció most...

A hetes úton Balatonszentgyörgy irányába indultunk, majd Keszthelyen átvágva Gyenesdiás-Vonyarcvashegy és Balatongyörökön átmenve jutottunk a Szent György hegy fenséges látványához. A táj még eléggé téli és kopár, bár több fa virágzik, de zöld szín még kevés látszik a tájban.

Badacsony után, Révfülöp felé lekanyarodva a térképünk jelzett egy templomromot: ez volt az ecséri tempolomrom.

Nem jártunk még itt-pedig sokat autóztunk erre máskor is.

Bekanyarodva a földes úton, majd beautózva a templomig egy rendkívűl rendezett romtemplomot találtunk. A környezete nagyon szépen rendben volt tartva és nagyon elnyerte tetszésünket, utólag arra gondoltunk, hogy itt kellett volna piknikeznünk! Na sebaj-majd legközelebb! Csodásan sütött a Nap és a kerítés mellett is volt szélvédett hely ennek.

A templom Révfülöp tábla után van balról a házak mögött.

A templom egy XII.században épült, román kori, háromhajós templom romja.















Innen  Kővágóörs felé indultunk, majd a kornyi tó felé kanyarodtunk. Itt az emberi komédia szoborcsoporthoz mentünk, ammit még nem láttunk és a Kornyi-tó feletti dombon található.

Az út mellett megállva is be lehet sétáni a szoborcsoporthoz, de van egy kisebb parkoló beljebb ahol az autó biztonságban van.

Veszprémi Imre alkotta szoborcsoport a Káli-medencét figyeli a domb tetejéről. 

messziről látszik a Hegyestű, de most kimaradt

A Kornyi-tó, csak a közepén van víz












 Innen köveskálra mentünk és a Kővirágban rendeltünk ennivalót, amit a kocsiban ettünk meg-persze vittünk hozzá evőeszközt. Így  abezárások miatt sem kellett lemondani egy igényes és minőségi ebédről!

Hozzáteszem, hogy nagyon sokan tettek hasonlóan!

Megrendeltük az ebédet és addig Köveskálon tettünk egy sétát a Tűz útja tanösvényen, ami séta távra van a Kővirágtól.

Református templom















Ebéd után Szentbékkálla felé indultunk. Többször jártam már  akörnyéken, de mindig lenyűgöznek a Káli-medence ezen települései. Szívesen laknék majd itt.









Az Ingókő tetején

Az Ingókő









A szentbékkállai kőtenger kövei a Pannon-tengerből emelkedtek ki a Káli-medencében.

A hely nevezetessége az Ingókő-ha a szélére állsz kibillenthető, mozog <3.



 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ukulhas -7.

 A sétát folytattuk-volt hogy teljes sötétségeb a szigeten. Csak a fő helyeken van közvilágítás-máshol nincsen.