2018. május 30., szerda

Durrës felé

Sajnos letelt az időnk, eltelt 6 napunk visszaindulunk Észak-Albániába.
Az utat most nem a Llogara-hágó felé terveztük, hanem a gjirokastrai utat választottam-hogy az kevésbé meredek és amúgy sem jártunk arra.
Az út eléggé kacskaringós az elején, kb 35 km-en, de utána egész más, mint a hágón keresztül.
Az is mindent megért, de most erre voltam kiváncsi.

valahol a Kék Szem forrás felett































































A Drin végig kísért bennünket. Volt ahol 1 m széles volt, de volt ahol 100 m-es vagy még szélesebb volt.




Tepelena és a várfal



Fier
 FIER-ben megálltunk és ettünk egy nagyon jó byreket egy byrektoreban. persze ahhoz ayran jár, ami szitén nagyon finom itt Albániában. A megett kecskesajt mennyiségétől pedig még csodálom, hogy nem mekegek :) isteni mind!


Aztán 6 óra utazás után megérkeztünk Golem6Durresbe. Ejteni a város nevét : Durszi vagy Duránc :)
Az albán nyelv semmihez nem hasonlít és borzasztó nehéz megjegyezni és ejteni is. Az indoeurópai nyelvhez tartozik, de rokona nincs, talán kicsit a koszovói, de ők sem így beszélnek. Ráadásul a leíráshoz nem sok köze van a kiejtésnek :)

Durres /Golem tengerpartja-azért írom mindkettőt, mert egybenőtt már. A homok sárga a tenger pedig kék.
A szállodák nem most épültek, de kétségkívűl vannak újak!
Itt már javában van/volt élet. Szinte minden nyitva, a gyerekek este fél 10-kor még az utcán, nagyon sok ember az utcákon, több a turista és minden nyitva. Vendéglők, kajáldák, éttermek ezrei várják a turistákat erre.
Mi csak ezta  délutánt és a holnapi napot terveztük itt tölteni, de ahogy elnéztük itt sem lehet rossz lenni, a tenger pedig kimondottan kisgyerekeseknek ajánlott és ez az úticél Tiranából hipp-hopp elérhető. (Bérautóval 25 perc volt.)

Kilátás a szobánkból: Hotel Bella Vista


Hotel Bella Vista





















Este beautóztunk Durresbe, ami Európa legrégebbi városa, illetve lehet az egész világon a legrégebbi város. Most nem nagyon érdekelt a múlt, inkább a jelenre helyeztük a hangsúlyt.
nagyon kellemes a légkör: remek bárok, sétálóutca, kajáldák tömkelege fogadott bennünket. A cukrázdákról ahol süti költemények kaphatóak ne is beszéljünk és mindezt kedvező áron kínálják! Szóvel nagyon jól éreztük magunkat, rohadt sok ember az utcán esténként-és ez a város, nem a turisták része. És csak egy szimpla szerda este volt... semmi ünnep..







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Maldív-szigetek

 Tavalyi évben több utazásunkat  több légitársaság által fizetett sok sok pénzből fizettem. Az utolsó kártérítésünkből vettem meg még tavaly...