2016. május 16., hétfő

3. Szicília - Etna

Ma az Etna volt tervben, na nem kell nagy túrára gondolni és főleg nem részünkről, de egy kicsit Etnázni akartunk.
Olyan bizzarr és félelmetes, közben meg egzotikus és lenyűgöző az Etna közelsége északkelet Szicíliában.
A vulkán mindenre rányomja  a bélyegét. Fenséges és hatalmas-bármikor letarolhat mindent és mindenkit, közben nagyon jó termőföldet ad a környéke és munkát az embereknek.

Az Etnára mi Zafferana Etnea felől jutottunk fel. Amíg kora reggel a tengerparton már 21 fok volt, hogy haladtunk a hegyen felfelé, úgy csökkent a hőmérséklet.

A hegy kivirágzott-az oldalát sárga, lila és rózsaszín virágok borítják némi zölddel, ami csak úgy rikít a fekete hegyoldalban. Na jó a közet néha vörös és barnás, gondolom attól függ milyen ásványi anyagot tartalmaz. Láttunk púderszerű fekete homokot is, ami csak úgy csillogott a napon:)

Többször megálltunk felfelé fényképezni, nem tudtunk betelni a látvánnyal. Az érzés pedig leírhatatlan, hogy egy hatalmas vulkánra mész fel! Legalábbis nekünk!


A parkoló 1950 m-en van, nem kellett fizetni-pedig kékkel volt felfestve, senki nem szedett jegyet. Alig volt pár autó a parkolóban, kirándulóbuszok pedig annál többen.

A vulkán 2002-ben tört ki utoljára nagyon, amikor jelentős pusztítást végzett. a menedékház és a vendéglátó-egységeket vitte...

a kocsiban jól felöltöztünk, itt már csak 1 fokot mutatott a kocsi hőmérője.
Hossző farmernadrág, zokni, sportcipő, hosszú pulóver, termo felső és viharkabát, na meg fejpánt. Volt ahol kellett a kapucni-pedig csak a sivestri kráterre másztunk fel, ez 1986 m magasan van a tengerszinttől.
Volt ahol nagyon meleg volt, de volt, ahogy majdnem a fényképezőgépet is kivette a kezemből-olyan hasító szél volt!
Voltak emberek miniszoknyában, rövid újjú pólóban vagy rövid naciban...ezek honnan jöttek? Vagy hová? Egyáltalán tudták?
Mindegy is...





























Crater Silvestri 1986 m









1,5 órát tartózkodtunk itt, nézelődtünk, sétáltunk, fényképeztünk. élmény volt, ha csak ennyi is, de volt. Hatalmas. Van még hó az Etnán, igaz csak foltokban.
feljebb nem voltunk, nem akartunk sem túrázni sem vulkánt másni. Ennyi nekünk elég volt. Akit viszont érdekel, hatalmas élménnyel lehet gazdagabb. A felvonó errpl a szintről visz kb 2600 m-re. Onnan is lehet túrázni vagy terepbuszokkal továbbmenni és szigorúan betartani az előírásokat, mert bizony mérgező gőzök-gázok lengedeznek ott fent.
















hátul szemben is van egy kráter az 2000 m feletti, de oda nem másztunk fel. Két út visz fel, egy neredek és egy kevésbé meredek..


Visszatérve a kocsiba, levetkőztünk és letekeregtünk valami strandot keresve. Letojannira esett a választásunk.
Csodaszép kék tenger, szinte üres, széles aprókavicsos part fogadott bennünket. A kocsit le teuduk könnyen tenni, a parkolóautomata rossz volt, pénzt nem szedett senki, így lecuccoltunk a partra. Sokat napoztunk, uzsonnáztunk-az előtte a boltban vásárolt isteni sonkát, sajtot és olivabogyót itt fogyasztottuk el olivás kenyérrel. Nyammm :)
Fürödtünk. na sokan nem követtek bennünket a szinte üres parton, de volt aki úszott pár hosszt. Itt is kellett a cipő a bemenetelhez, mert kavicsos volt és tört, de nagyon.
Letojanni strand








Délután 4-ig maradtunk, majd irány Savoca.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Maldív-szigetek

 Tavalyi évben több utazásunkat  több légitársaság által fizetett sok sok pénzből fizettem. Az utolsó kártérítésünkből vettem meg még tavaly...