2016. május 21., szombat

10. Szicília - Palermo és Mondello beach

Cefalút a reggeli után hagytuk el. Sírt a szívem. Nagyon. De volt újabb úticél és újabb látnivaló, bár ahogy  a várost elhagytuk és ahogy visszanéztem-hát igen. Nagyon szép volt. A reggeli nap fényében csak úgy szikrázott a városkát körbeölelő tenger és a hegy ami magasodik felette. Ezt hogy lehet itthagyni???
Nehezen.

Pályán mentünk Palermo felé- Igaz több alagút volt, mint amennyin egész életembe átmentem. nagyon durva hosszúságúak voltak, nem volt ritka a 3-4 ezer méteres sem közöttük. Több volt a fedett rész, mint a nyitott.
A lelkünket kirázta az út- a diletációk miatt még rettenet zajos is volt, nem csak rázós :)
Az autópályáról a tervező előbb levitt, mint gondoltam és egy hatalmas csúcsforgalomba tévedtünk... de tévedtem mert Palermoban mindig csúcsforgalom volt. Délután, reggel, kora este. Mindig. Ilyen forgalmat mi még soha sehol nem láttunk-lehet Ázsiában, de ott meg nem mi vezettünk.
Itt eléggé rémisztő volt először, aztán kicsit felszabadultunk, illetve tudomásul vettük, hogy figyelni kell és koncentrálni, mert baj lesz. Nem igazán láttunk olyan autót, amin ne lett volna valamilyen sérülés. Kicsi, nagy hatalmas.
Parkolni úgy parkolnak, hogy ha állnak az útszélé-épp akár tilosban is, akkor odaállnak mellé második vagy 3. sorba...
Meg olyan kicsi parkolóhelyre nagy autókkal próbálnak beállni, hogy szemmértékre sem fér be, nem a valóságban... szóval nem is értem.
Az is igaz, hogy a fényezőműhelyek a szigeten teljes gőzzel akár estig dolgoznak. Van mit.

Nagy nehezen elevickéltünk Palermon keresztül Mondelloig, ami kicsit csendesebb, de olyan körforgalmak voltak benne, hogy  ahajunk égnek állt tőle. 2 oldalról engedte bele a 2 x 3 sávot és a legalsóból kellett a legszélsőre kanyarodni, ha ki akartál menni belőle.... ja és nem lassan mennek. Mint az őrültek. Itt egy motoros majdnem beépült az autónkba... az utasa rácsapott a kasznira, szerencsére a Barna és a motoros is épp  időben reagált. Egy hajszál sem volt. Félelmetes.
Az autók még hagyján, de a motorosok jöhetnek jobbról is és csak úgy pikk pakk hirtelen a semmiből. Ugye ehhez sem vagyunk szokva, pedig mindegyikünk sokat vezet, autózunk régóta, jogink 1000 éve van, az uramnak pedig csak hajóra és sokszemélyes buszra nincs engedélye, rutinja az van.

Palermo Porto di  Marina


így parkolnak...

meg így...
A másik: az itteni sofőrök hozzáállása a közlekedési lámpákhoz, táblákhoz és  a rendőrhöz...
A piros lámpánál megálltunk. Mert piros. Aztán mint az őrült dudáltak, hogy minek??? belekényszerítettek abba, hogy mi is átmenjünk. Ha stoptáblánál megállsz tutira beléd jönnek, mert ők nem... a 2 sávból folyton 3-t 4-t csináltak...
hazafelé Palermoból a rendőr kiállt forgalmat irányítani. Igaz nem úgy mint nálunk olyan szép karjelekkel, de rendőr és forgalmat irányít. Ezek szartak bele. Hiába mutogatott, mutogattak neki, hogy márpedig ők arra mennek..kikerülve meg is tették. Aztán jött még több, talán bírtak velük... mi is meglógtunk arra...

Aztán láttunk egy telepet ahol a tilosban parkolt és begyűjtött motor és autó állt. ezer db legalább...
Szóval a vezetésről, közlekedésről ennyit :)

Szállásunk egy privát apartman lett, a www.booking.com-on foglaltam, többször váltottunk üzenetet. Fontos volt a biztonságos parkolás.
Az apartman Casa Vacanza Chiara néven fut a foglaló felületen. Mint kiderült egy lakóparkban van, ahová 2 biztonsági kapun jutunk be. Persze mikor odaértünk sehogy. A kertész, aki nyírta a sövényt-ő segtett a tulajt előkeríteni. Egyébként az ilyet nem szeretem. Nem volt kiírva  a kaputelefonra sem a név, sem a cím.
Aztán jött a tulaj, addig előkerítették: Filippo. Ő is itt lakik egy másik tömbben.
Megmutatta az apartmant, ami a szuterénben kialakított tágas apartman volt. Fullos konyhával, hatalmas hálószobával, mosógéppel a fürdőszobában és mosogatógéppel a konyhában.
A nappali részen volt egy kanapé és egy + ágy is.
megkaptuk a kulcsokat a lakáshoz, a kapukhoz és a medencéhez is.
A net is remekül működött. A medencét nem láttuk, igaz kaptunk kulcsot hozzá, de szerintem tavaly óta nem járt ott senki, meg amúgy is most volt lehetőség a tengerparton napozni és a tengerben fürdeni és azt választottuk.







lecuccoltunk és lementünk a partra.
Szombat révén dugig volt a tengerpart helyiekkel. Diákokkal, fiatalokkal, gyerekekkel, idősekkel.
Ennyi embert strandolni utoljára talán Jesoloban láttam vagy 25 éve...
Ráadásul májusban még nem szoktak itt ennyien lenni... csak gondolom verőfényes nyár lett és mindenki itt töltötte a hétvégi délutánt.

Mondello Beach


van ilyen rész is..



Aztán irány Palermo.

Kripta bejárata
Első útunk a  Kapucinusok Kriptáihoz vezetett.  Parkolni közvetlen az épület előtt tudtunk. Belépő: 3 euro. Magyar nyelvű Szicília útikönyv itt kapható, 8,5 euro az ára. Elég nagy és valszeg jobb, mint az össze itthon kapható magyar.
Ez  a látványosság eléggé nyomasztó és bizzarr. Nem is éreztem jól magam ennyi hulla között..8000 múmia között lehet sétálni...ezek szárazmúmiák... amik vagy állnak , vagy fekszenek.. van női, gyerek és férfi rész, szüzek!- illetve papok és gazdag polgárok is külön külön fekszenek vagy állnak.
kép forrása:www.érdekesvilag.hu

Van egy 2 éves kislány (1918-ban született és 1920-ban halt meg), ami egy üvegkoporsóban található és olyan mintha viasz lenne. Teljesen ép és mintha csak feküdne, mert a szeme is nyitva és nagyon szép..... hm vagy mégsem...hátborzongató.


Minden eredeti és nagyon nagyon régi. Az első barát aki fel van függesztve még ott lóg és 1599. októberében halt meg.
Fényképezni és videózni nem lehet, aki akar talál a neten képet erről a  helyről.
Az autót letettük egy kisebb utcában, ahol nem volt tilos a parkolás és elindultunk a történelmi városrészt felfedezni.






A Katedrális volt a második, amit meglátogattunk. Ez inkább kivűlről látványos, mint belülről. Belül eléggé puritán. A tetejére is fel lehet menni, most nem éreztem kényszert erre, sőt a kriptákra sem vágytam a Kapucinusok Kriptái után.
A Katedrális eléggé impozáns látványt nyújt egy szép parkban áll.










Innen a közeli park felé, majd a Porta Nuovan át egy másik parkhoz sétáltunk. A Real Palace-t néztük meg hátulról.
Mire a bejárathoz mentünk-totál ellenkező irányban van és mire odaértünk, már délután 3 órakor nem engedtek jegyet venn. A Capella Paltina is így kimaradt :(( Vitázak, ordítoztak a biztonsági őrrel még az idegenvezetők is, de nem engedett be senmkit sem...
Így mi sem jutottunk be, pedig az utolsó jegyvétel 17 óra az épület pedig 17.40.kor zár. Olyan sokan voltak, hogy több embert nem engedtek be ekkor már.
Hűtőmágnest pedig a bejáratban vettünk a legolcsóbban 1 euroért.



Porta Nuova







Real Palace hátulról




Palermo
Real Palace előlről






San Giovanni deigli Eremiti-kívűlről



régiség piac Palermo

Mia's Ristorio-nem olcsó de nagyon jó és sok helyi jár ide..



Hazafelé bevásároltunk egy kisboltban és fini dolgokat készítettünk vacsorára. Persze az olivabogyó, a prociutto cotto és a pecorino és az olívás kenyér sem hiányzott :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Thoddo -9.

 A dhoni Ukulhasra pontosan érkezett -nem kell korán kimenni elég 15 perccel indulás előtt. A szállásunról kisautóval kivitték a csomagokat,...