2023. október 24., kedd

Bukharaban -Üzbegisztán 15.

 Szállásunk az óvárosban volt, így gyors zuhanyozás, átöltözés és irány a város.Gyalogtávra minden elérhető volt így, hamar mindent megtalátunk-így a Yandex sem hiányzott.

Szállásunk egy családi üzemeltetés vendégház volt 6 szobával. A fiatal srác és a szülei működtettték: A srác Szentpéterváron tanult 7 évet és minden érdekelte amióta megtudta, hogy magyarok vagyunk-ezt ugye a foglaláskor már látta.

Teljesen képben volt a miniszterelnökünkkel kapcsolatosan és az országról is volt elég sok infója. Egy délután meghívott bennünket teázni és Magyarország nevezetességeit néztük meg vele a TV-n.

 irány Buxara, ezen délutáltól is nagyot sétáltunk... és találkoztunk megint a vonatos utastársainkkal Pauláékkal :) 

Buxaráról pár szó: mindenki számára elérhető Wikipédián:

Üzbegisztán Buhara tartományának székhelye az ország déli részén. Népessége 1999-es adatok szerint 237 900 és ezzel a közép-ázsiai ország ötödik legnagyobb városa. Ősi civilizációs központ, amelynek környékét már legalább öt évezrede lakják. A selyemút egyik legfontosabb állomása volt. Wikipédia

 Buhara  óvárosateljes egészében az UNESCO Világörökség része. Itt koncentrálódnak a város legfontosabb történelmi és kulturális emlékei beleértve a mecseteket, medreszeket (Korán-iskolák), karavánszerájokat (kereskedők hagyományos szálláshelyei), fürdőházakat és palotákat.

Buharában mi végig sétáltunk, késő este a piacok, árusok nyitva vannak későig és aha kimész hátra az erőd és a Kalon Minaret közé-ahol a tér van ott olcsón lehet mindent kapni-alku kérdése az egész. Itt vettem a ruháimat, amit másnap boldogan viseltem :)


Kukeldash Medresze










Vacsorázni nem helyit ettünk, hanem egy nagyon szuper olasz étteremben ettünk és baromi finomat. Giotto a hely neve és baromira nem autentikus, de minket ez egyáltalán nem zavart. És igen, Buharában itt ettünk, amíg itt voltunk, pedig olcsóbban is ehettünk volna máshol. A hely attól is remek, hogy cukrászda, fagyizó, étterem és pizzéria is egyben-nagy tágas, modern helyen a város szívében. Nem olcsó, de egy bp-i árakhoz képest szerintem még az is a minőséget tekintve meg pláne. Az ananászos mandulás sütijük pedig isteni.


GIOTTO







 















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Törökország: Kappadókia és Antalya-tervezés 1.

 Update: Kellemes megtapasztalás: indulás előtt 1 héttel be lehet csekkolni a Pegasus Airlines jártaira-ha nem vettél ülőhelyet akkor is és ...