2014. október 3., péntek

Isztambul: Bejutás a belvárosba a SAW és Atatürk reptérről

Jó ideje újra jár a WizzAir Budapestről Isztambulba. A bejutásra a reptérről felesleges nagy összegeket kidobni privát transzferekre-ezt a pénzt inkább együk el ott :)
Bátran használjuk a tömegközlekedést, az még autentikus is.

A Sabiha Gökcen  (SAW) reptér kb. 60 km-re van Isztambul belvárosától.
Ahogy kilépünk a terminálból azonnal megpillantjuk a buszokat (nagy, új buszok) Oldalukon HAVATAS felirattal. Az elején meg kell nézni hogy hová megy: Taksim vagy Kadiköy.

Ha Sirkeci, Kadiköy, Sultanahmet, Laleli , Kumkapi részen van a szállásunk, akkor  a Kadiköy a nekünk megfelelő járat. Ahogy odalépsz, a sofőr vagy segítője kérdezi, hová. A csomagokat oda kell neki adni, vagy azonnal be is teheted a busz aljába, és Te felszállhatsz a buszra. Jegyet majd elinduláskor szednek, akkor is kell fizetni: 9 líra egy út ára (2014). Erre nem jó az Istanbulkart, de ülni fogsz tudni, mert annyi ember szállhat fel, ahány ülőhely van.
Ez a busz talán 2 helyen áll meg, általában leszállnak, nem fel.

A busz kb 30 percenként indul, így nem kell izgulni, ha elment az egyik, a következő azonnal beáll a helyére.
Isztanbulkart-ot vehetünk már a busz előtti bódéban, bár erre csak Kadiköyben lesz szükségünk.

Illetve ha helyijáratot E10/ E11-et választjuk: arra jó az Istanbulkart, és 4 líra körüli a jegy:( 2014. októberi ár) De azon tömegnyomor van általában, a csomagjaiddal te nyomorogsz és leülni sem biztos fogsz és a bejutás van, hogy 2,5 óra...

Szóval mindenki eldöntheti, hogy mivel megy be: kedve és pénztárcája szerint van választék.
Szóval az út ha eseménymentes akkor jó, ha nem akkor nem az :( Mi utoljára októberben 2,5 óra alatt jutottunk el SAW-ról Kadiköybe: 5 baleset volt közben, hatalmas dugók, szóval ez van, de befelé annyira nem gáz, mint kifelé...Ülök én bármennyit a buszon, ha nem megy a gépen valamerre :) HZa pedig megy a forgalom, akkor hamarabb is be lehet érni, de sajna egyenlőre csak közúton...

Kadiköyben a buszpályaudvar mellett áll meg a busz, itt kell leszállni (érdemes megjegyezni a  helyet, mert visszafelé innen indul a reptérre).
Ha már van Isztambulkartod, akkor idén tavasszal még fel lehetett tölteni a kis trafiknál, ami épp hátat fordít a busznak. Ősszel már nem lehetett, viszont a trafiktól kb 100 m-re van egy téglaépítésű, rácsos fehér bódé: na itt fel lehet tölteni az Istanbulkartot: felismerhető, hogy hosszú sorok állnak előtte. Két ablak van, de általában csak egyik működik. Beadod a kártyát és a pénzt aztán visszakapod feltöltve, pár pillanat az egész művelet.

Innen mehetsz a hajóra: ott kiabál valaki: EMINÖNÜ :) Igen oda akarunk menni. A hajón már jó az Istanbulkart, le kell húzni és mehetsz, nyílik a kar.
Egy Istanbulkartot többen is használhatnak. Ha nem használjuk, akkor jetonnal 4 líra egy út bármire, ha használjuk, akkor a kedvezményes ár kártyával: 2,15 líra (2014).
Ha pedig időn belül átszállnánk, akkor ad kedvezményt....

Kb. 20 perc hajóval Kadiköyből az út hajóval Eminönüben. Ez az út is hozzátartozik Isztambul mindnféle csodájához :) Ahogy balról megpillantod a Topkapi Palotát, majd jobbról a Domabahce Tűnik fel és a város a felhőkarcolókkal, majd ahogy egyre közelítünk a Galata-torony és átmegyünka  Galata-híd alatt és megérkeztünk ebbe az örökké pezsgó metropoliszba, ami 2 kontinensen fekszik és soha nem pihen :)

Innen mehetünk tovább T1 villamossal, attól függ, hol van a szállásunk. Van, hogy nem kell semmire sem szállnunk, mert a T1 eléggé zsúfolt és bőröndökkel senkinek nem ajánlom! (Kipróbáltam, tudom, mit beszélek :))
 Szóval Havatas 9 líra +  hajó 2,15 líra +  villamos 2,15 =13,3 líráért bejuthatunk a SAW reptérről Sultanahmetig, ráadásul azt az isteni narancslevet a hajón nem sabad kihagyni, vagy a reggeli hűsben a  forró almateát a hajón 2 líráért! Imádom :)

Istanbulkartot már csak automatából lehet feltölteni, ami bizonyos villamos megállókban van csak.
Sultanahmetben van, Sirkeciben nincs, Beyazitnál van.

Havatas busz a SAW reptérről még a Taksim térre visz, az átmegy a Boszporusz-hídon, ami még jobban lutri, mert a híd be szokott állni és igencsak nagy rajta a forgalom.

Atatürk reptérre érkezni a világ legjobb dolga és bejutni pedig a legegyszerűbb. Ide a privát transzfer is olcsó 5 euro/ fő áron csomagokkal mindennel légkondi mercibuszok hoznak visznek.

Taxival a Hagia Sophia mögé Sultanahmetbe 20 euro, ha 4-en vagyunk az tuti, de csomagok így nem férnek el, és kb 20 perc ha nincsen nagy forgalom a Kennedy Caddesin.
 Metro pedig a reptér aljából indul, Zeytinburnuig kell menni vele és ott átszállni a T1 villamosra, kb 1 óra így, de olcsó.
Szóval a texi vagy a privát transzfer a legolcsóbb innen bejutni a  belvárosba.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Maldív-szigetek

 Tavalyi évben több utazásunkat  több légitársaság által fizetett sok sok pénzből fizettem. Az utolsó kártérítésünkből vettem meg még tavaly...