2010. december 20., hétfő

Törökország: Alanya, Kappadókia 2009. augusztus -1 rész

Ebben az évben már jártam májusban  a török tengerparton még májusban, mivel nagyon jól sikerült ellátogattunk augusztus utolsó hetében is!

 Ebben az időben ide soha többet: kb 38 fok volt árnyékban a tengervíz 32 fokos és a medence vízében nyakig, pohárral a kezünkben lehetett csak kibírni ezt a hőséget. Enyhülést csak Kappadókia hegyeiben találtunk.
White City Beach Hotel

A szállodánk Konakli városrész/település utolsó szállodája, ha Alanya felé nézzük, az út mellett. A tengerpartja alagúton át közelíthető meg, ami teljesen jó megoldás és persze biztonságos is.
A szálloda 6 emeletes és mindegyik szobája a tengerre néz, akár oldalról is! A szobák szépek és tiszták, maga a szálloda is tiszta és rendezett, akár az éttermek, medence stb.

A fürdőszobák újak és egyszerűek, de szinte hibátlanok! A kert nem nagy , de állandóan valamit csináltak vele.
Az AI ellátást mi nem nagyon használtuk ki, tekintve, hogy állandóan valahol tekeregtünk. Mint már írtam nem voltak oroszok(nem jellemző), de voltak németek és lengyelek illetve pár magyar. Teljesen kulturáltan és barátságosan viselkedett mindenki! A medence is viszonylag nagy volt-elfértünk.

A reggeli fél 8-tól fél 10-ig volt, majd késői reggeli 11-ig. Fél 1-től ebéd, egész nap üdítők, sör,gin, bor, raki, és még sorolhatnám-szinte egész nap lehetett enni.
Mindjárt első este beinvitáltak bennünket a szálloda törökfürdőjébe, és mi természetesen nem tudtunk ellenállni a kedvező ajánlatnak:o))))

A hamam-törökfürdő(bár itt mindenki tudja) először egy párás-gőzős helyiségbe kell bemenned, egy jóval hidegebb helyiségből, hogy jól érezd a párát és meleghez hozzászokhass. Itt ültünk kb 10 percig, akkor mondtam, hogy nekem elég:o), és akkor jött egy férfi és egy nő ők a mosdatók (nem tudom hogy van e elnevezésük), és mondták, hogy feküdjünk hasra a meleg kövön. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy nagy 8 szög alakú kb 80 cm magas kőasztal kb. 4 méteres átmérővel. Nyakon öntött bennünket langyos vízzel, nagyon jól esett abban a melegben és elkezdett azzal a len kesztyűvel a lábújjaimtól dörzsölni-mint állat-azt hittem ott és akkor fog megnyúzni. Majd a hátunkra kellett feküdni és ott is végigcsinálta ugyanezt. Nem ajánlanám ha valaki felégett a napon, mert kegyetlen lehet!
Majd beszappanozott olivás szappannal, hab hegyekben álltunk és ki se látszottunk belőle!-szintén tetőtől talpig és ezt is lemosta, majd bebugyolált törcsibe és vártunk pár percet, majd ki a 40 fokból a 18-ba (nagyon hűs van kinn: megy a klíma) és ott kaptunk egy 35 perces masszázst. Majd egy algás arcpakolást. Az egész 2 órán keresztűl tartott és 15 euro-t fizettünk érte a szállodában.

A szálloda partja nem tetszett mert: nagyon veszélyesek a nagy hullámok, szinte meg sem lehet közelíteni a vizet, pedig olyan meleg volt, hogy csak nyakig vízben lehetett kibírni. A part apró kavicsos, nagyon gyorsan mélyül és sziklák is vannak benne.
Itt volt beach bár, a matracokért, ernyőkért és ágyakért nem kellett fizetni,(a medencénél sem) az ellátásért sem.
A szállodától tovább (Alanya) félórai sétára, az első alagút után volt egy kis tiszta vizű strand, ahol 4 euro volt 2 ágy + 1 enyő, itt viszont jól be lehetett menni a vízbe!
A medence egyébként rendezett és tiszta, a csúzdák jók.
A szoba ha közvetlen előre néz nem jó, mert nagyon sokáig szól a zene a medencénél , egész nap süti a nap.
Gyakorlatilag egyfolytában lehetett enni és inni, de az 1 hét alatt mi 2 x ebédeltünk ott, mert csak akkor tartózkodtunk a szállodában, 5 x vacsiztunk stb.

Kappadókiába helyi irodával mentünk: 45 euro / fő áron, reggel 4-kor indultunk, késő délután értünk oda-nagyon fárasztó, borzalmas hosszú az út.
A Kappadókia kiránduláson (2 nap) helyi irodával mentünk 45 Euroért, de láttam utána kitéve 39 euroért is.
A magyar iroda 100 Euro / főért kínálta/kínálja ugyanezt a kirándulást.

Az út kb 12 órán keresztül tartott, pedig a sofőrünk nagyon sportosan vezetett. Megálltunk reggelizni-na ott kb 10 fok sem volt, majdnem széjjel fagytunk rövid naciban-a hegyekben hideg volt. Közben Konya településen megálltunk egy "cigi" szünetre is. Közben szebbnél szebb helyeken jártunk és próbálta az idegenvezetőnk bemutatni nekünk Kappadókia csodálatos helyeit , 5-10 perces buszozás után mindig le-, illetve felszállás fotózás stb.
Első megállónk egy föld alatti város volt. Itt állítólag több is van.

Konya
Konya
Konya
Föld alatti városok-Kappadókia
Kaymakli Underground City in Cappadókia
Cappadokia Nevsehir
www.goreme.com

Ezek az "open air" (szabadtéri múzeumnak nevezett csodák fantasztikusak, főleg, hogy ezekben is élnek -laknak emberek, van köztük templom is!
Göreme, Ürgüp, Nevsehir.....

Folytatás egy másik oldalon:
http://cooperka.blogspot.hu/2010/12/torokorszag-2009-augusztus-kappadokia.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Maldív-szigetek

 Tavalyi évben több utazásunkat  több légitársaság által fizetett sok sok pénzből fizettem. Az utolsó kártérítésünkből vettem meg még tavaly...