2010. szeptember 22., szerda

Kenya 2007.január

Kilimandzsáró a repülőről
Első benyomás-Mombasa
2007. januárjában egy "erős felindulásból elkövetett nyaralás"-t követtünk el. A neten karácsony utáni első munkanapon láttunk egy nagyon akciós all inclusive utat , amire 6 fő részére volt hely. Kitöltöttem a jelentkezési lapot, de gondoltam mi miért férnénk bele az éppen akciós útba. Délután 3 óra körül csörgött a telefonom, hogy utazhatunk kevesebb mint 13 nap múlva ! Te jó ég-még semmilyen oltásunk nincsen, malária gyógyszert sem szedtünk most mégis mi lesz.
Mindennek utánakérdeztem gyorsan és senki nem ajánlott + oltást a meglévő Hepatitis A és B mellé, ami szerintem itthon sem árt! A malária gyógyszerről voltak vegyes tapasztalatok, én megrendeltem a gyógyszertárban, délutánra meglett, heti 1 szemet szedtünk /fő és miután megjöttünk még 1 hétig 1 szemet/ hét / fő. Ha jól emlékszem Lariam volt a neve, semmilyen mellékhatással mi nem találkoztunk, de mint kiderült utastársaink semmit nem szedtek:o)))
Mombasai nyaralásunk alkalmával volt lehetőségünk szafarira menni, amit mi az idegenvezetőnk szervezésében vettünk igénybe és nem bántuk meg!
Január 10-én idultunk késő erste Ferihegy 2 /A-ról Malév charterrel, közvetlenül Mombasa-ba. Persze a reptérre kiérve nem a Mombasa járat  volt kiírva, hanem Zanzibár-mert a végcél ez volt, meg is ijedtünk, hogy oppá, de akkor hová is megyünk??? Végül is mindegy, csak menjünk...
Én nagyon jól tudok a gépen aludni, egyszer leszálltunk Hurghadán tankolni, majd mentünk tovább és reggel a Kilimandzsáro fenséges látványára ébredtem. A látvány felejthetetlen:o)
A reptéren várt a transzfer buszunk, és a magyar idegenvezető Varga Bálint személyében, akiről csak és kizárólag jókat tudunk mondani!
A recepción könnyen ment a bejelentkezés, ráadásul a szállodánkban 6-an voltunk magyarok, így együtt mentünk mindenhová, együtt kirándultunk, napoztunk, fürödtünk, nagyon jól éreztük magunkat.

A szállodánk 3 *-os Bamburi Beach Hotel volt, ami szintén megfelelt az igényeinknek, közvetlen tengerparti, medencés. Nagyon szép!
A napágyak és matracok ingyenesek a medencénél, a parton nincsenek ágyak csak árusok.
A víz nagyon kicsi, főleg apálykor kb. 500m-t is be lehet menni száraz lábbal a vízbe. Ottjártunkkor mindig este/éjjelre esett a dagály időszaka.

 Ez a szobánk, földszinti, klímás, nagyon hangulatos zöld színnel, modern fürdővel/zuhanyzóval, 2 nagy ággyal.

A medencénél az ágyak fa ágyak voltak, a matracokat mindig összeszedték és letakarították.


 Alig vártuk, hogy fúrödhessünk, az óceán 38 fokos volt, nagyon meleg. Benne hasaltunk a forró vízben.

Szállodánk szakácsa
Nyaralásunk 2. napján fél napos városnézésre indultunk Mombasa városába, ahol megnéztük az erődöt, a piacot, az Agyarkaput, jártunk egy kézműves faluban, ahol természetesen vásároltunk minden szépet!
A híres likoni komp
Piacon

Kilátás az ablakon az erődből.


 Nyaralásunk 4. napján szafarira indultunk a magyar idegenvetővel, 2 napra.
Kora reggel indultunk nyitott tetejű szafari buszokkal, egy kicsit döcögősen, lassan, számunkra nagyon rossz minőségű utakon a Tsavo East Nemzeti Parkba.
Szafaribuszunk-melynek elhagyása tilos.
A szavannán
Nagyon közel jött, sőt elment mellettünk

A parkban már nem lehet kiszállni a buszokból, csak a tetőn át lehet "leskelődni".
Délután 1 óra körül értünk a szafari szállásunkra a Voi Lodge nevű szállodába, ami minden luxussal rendelkezett. A szavanna kellős közepén, mindentől elzárva.
Egyébként a buszokból kiszállni szigorúan TILOS.
Fegyveres őrök kísértek minket, amitől nem éreztem magam nagyobb biztonságban.
Hangoskodni, kiabálni sem ildomos.
Voi Lodge
Szavanna
szafarin
Kaffer
Víziló- lesen

Ebéd után pihentünk egyet, majd 4 óra körül újból vittek bennünket a buszok. Mindig más és más állatot láttunk.
Számomra hatalmas élményt jelentett, hogy az elefánt 10 m-re jött az autónkhoz- meg is fagyott a levegő!
Láttunk zebrákat, rengeteg elefántot, vízilovat, kafferokat, impalákat, többféle antilopot, struccot, kígyókat, több majmot, köztük páviánokat is.
Láttunk még nagyon szép színes és gyönyörű hangú madarakat, vízilovat, aki nem volt kíváncsi ránk és másnap hajnalban egy leopárdot, ami a buszaink mellett sétált és nem zavartatta magát!

A szállásunk remek hely volt, itt szállt meg az Oroszlánkirály című rajzfilm rajzoló csapata is és a gránittömböket innen a Tsavo East Nemzeti Park-ról másolták.

Mindenesetre óriási élmény volt, hogy ezeket a csodálatos állatokat az ő territóriumukban megnézhettük.
Hazafelé betértünk egy maszáj faluba. Az élmény felejthetetlen és maradandó.
Maszáj faluban

Már pár napja Mombasaban nyaraltunk, amikor az idegenvezetőnk kérdezte tőlünk, hogy lenne-e kedvünk elmenni egy fakultatív kirándulásra amit ő szervez. Nekem persze mindig van, még a 48 Celsius fokos levegő, a 90 %-os páratartalom és a 39 fokos Indiai-óceán sem tud visszatartani!
Másnap reggel nagyon korán elindultunk Malindi irányába, Mombasától északra. Csak 4 ember vette a fáradságot erre a fakultatívra, de nem is bánom, nem kell még 40 főhöz alkalmazkodni.
Aki járt Kenyában az tudja, hogy milyenek az útjaik, hogy botrányos a "fehér ember számára" az nem kifejezés.
Útban Mombasatól északi irányba, elhaladtunk Afrika legnagyobb szizál ültetvénye mellett és láttunk még jó néhány kapok fát is. ( Vattafa)Hídon mentünk át a Kilifi-öböl felett.

Kb. 100 km és 4 és fél óra után megérkeztünk Gede romvárosához-ami most Malindi városának része-amit az őserdő rejt. Iszonyú volt a páratartalom, ugye itt még az óceán felől jövő szél sem fújt.
Gedi
Gedi romjai
Végigjártuk a romokat, ami a városból megmaradt. A mai napig csak találgatják, hogy kik lehettek ezek a fejlett kultúrával rendelkező emberek- akik itt éltek, a középkorban virágzó városukban- több 100 évvel ezelőtt már volt: külön meleg vizes mosdó és hideg vizes is! Csatornarendszerük és vízvezetékük is volt.
A házakat, amit felfedeztek, illetve megmaradtak a romjai-annak alapján neveztek el amit találtak benne: kauri kagyló háza, velencei gyöngyök háza-ezek szerint nagyon fejlett kultúrával rendelkeztek, valószínű tehetősek és igényes emberek éltek itt.
Hová tűntek? Miért hagyták el otthonaikat? Ez mind a mai napig rejtély!

Elképzelhető, hogy kiapadtak a kútjaik, az óceán is elhúzódott stb... találgatások a fennmaradt leltekből.
Minden esetre intelligens és érdekes emberek lehettek.

Meglátogattunk egy kenyai törzset is:
Gede-ben él a mai napig a Giriama törzs-a nyújtottmellű nők törzse. Kedvesen és nagyon barátságosan fogadtak bennünket, főleg a gyerekek örültek a tollaknak, kulcstartóknak amiket vittünk nekik. Az egész kis falu a mi tiszteletünkre elő adott a törzsfőnők vezényletével egy törzsi táncot, bíztam benne, hogy nem a fehér ember megfőzése előtti rituálét fogják bemutatni- na ez volt a vicc:)!

Minket is beállítottak táncolni és persze én voltam az első-na nem volt nehéz a 4-ből elsőnek lenni-aki bátor volt!
Gondoltam, hogy ilyen élményben nem mostanában lesz részem-igazam lett!
Nyújtott  mellű nők törzse-Gedi

Ők úgy élnek, hogy mi azt még csak elképzelni sem tudjuk, ha nem látjuk. Nincsen ám fürdőszoba meg pihe-puha ágy! Földön a nádból fonott szőnyeg- az ágy. A kunyhó amiben laknak növényből fonják körbe.Nincs fürdőszoba, de nekik már van a falun kívül egy leválasztott illemhely. 1db! az egész falunak. A tűzhely a helység közepén nyílt lánggal égő tűzkupac, ami mellett a gyerkőcök vígan játszanak. Nincsenek játékaik vagy drága ruháik és mégis boldogok. Azért hívják őket nyújtott mellű nők törzsének, mert nem is olyan rég, amikor az asszonyok teherbe estek, tudták, ha megszülnek nem lesz idő otthon maradni szülés után, ezért a bába asszonyok elkezdték nyújtani a mellüket.
Ez egy nagyon fájdalmas beavatkozás volt, főleg, ha elképzeljük hogy súlyokkal a mellüket a hasuk aljáig nyújtották. Igy csak hátra kellett dobni a gyereknek, akit a hátukon hordtak, hogy megszoptassák.Ma már ezt az angolok rendszeresen ellenőrzik és nagyon szigorúan büntetik, tehát tilos. Na ez az ő történetük:)
Ágy

Innen továbbmentünk Malindibe, de az egy másik történet.
Malindi
Mangroove mocsár-apálykor
Malindiben megnéztük a teknősöket és kígyókat, ez valami hüllő-kert volt.
A malindi piacon vettünk mézédes ananászt.
Innen hazafelé megálltunk egy mangroove erdőnél, ahol éppen apály volt és távcsővel na meg szabad szemmel is meg tudtuk őket figyelni.
A távolabbi helyekre függőhídon jutottunk be. Hát mit mondjak...
Minden  esetre nagy és maradandó élmény volt!

Visszatérve a szállodába, a többiek hallva a beszámolónkat irigykedve hallgatták, hogy mi hol jártunk.
Nem fogjuk ezt az élményt soha elfelejteni!

4 megjegyzés:

  1. Kenya-Tanzánia a legnagyobb vágyam. A Tsavoról olvastam egy vaskos könyvet, szuper lehet. Oké, hogy a buszokból nem lehet kiszállni, de mi van ha pisilni kell (nekem igen gyakran)???

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nem lehet kiszállni. Meg kellett várni, amig visszaértünk 3-4 óránként a lodge-ba:o(

    VálaszTörlés
  3. Fuu, eletem egyik legjobb nyaralasa volr. A tarsassgrol mar ne is bedzeljunk! 🥰 puszi

    VálaszTörlés
  4. Fuu, eletem egyik legjobb nyaralasa volr. A tarsassgrol mar ne is bedzeljunk! 🥰 puszi

    VálaszTörlés

Maldív-szigetek

 Tavalyi évben több utazásunkat  több légitársaság által fizetett sok sok pénzből fizettem. Az utolsó kártérítésünkből vettem meg még tavaly...