2011. június 7., kedd

Párizs Pünkösdkor-2011. június 5 nap


Megint jött egy Malév akció, vele együtt egy ötlet még márciusban: menjünk Párizsba. Kedvezményesen vettem Malév repjegyeket: 2011. június 9-13-ig Párizsba utazunk! Mint utazáskor kiderült: Air France összevont járat.
Nagyon sok mindent kerestem a neten, fórumokon-lassan itt az utazás ideje- de még mindig úgy érzem, hogy semmit sem tudok róla. Különösen a közlekedés zavar: számomra nagyon bonyolultnak tűnik, remélem a helyszínen egyszerűbb lesz:)
Ezzel szeretnénk bejutni a reptérről a belvárosba, Operáig:
http://www.ratp.fr/en/ratp/c_22211/roissybus/
de a helyszínen, odaérkezéskor kiderült, a RER B gyorsabb lesz, így megkerestük a jegypénztárat: SNCF és vettünk Paris Visite kártyát 51,2 Euro / fő áron 5 napra, a 6. zónára is érvényeset.

A RER B a CDG terminálról indul és kb 30 perc alatt Párizs belvárosában van, itt a Gare du Nord-állomásig mentünk, majd a 2-es metróra szálltunk át és kb újabb 20 perc alatt a szállodában voltunk: Hotel Bertha, Place De Clichy-n van központban, könnyen minden elérhető.
 Délután lecuccolunk egy belvárosi szállodába (csak aludni kell a hely), és irány az Eiffel-torony és környéke: Mars mező stb.
Hotel Bertha
 Kb 18 óra után érkeztünk meg a szállodához, fülledt meleg volt, a szobákat gyorsan megkaptuk, lecuccoltunk,majd irány  a város.
Költségek:
30200 ft / fő repülőjegy
160 euro / fő 4 éj szállás belvárosi, budget szállás, saját fürdőszoba reggelivel
57 euro /fő Disney belépő 1 napos
51,2 euro / fő Paris Visite kártya 1-6 zónás, 5 napos (nagyon jó dolog)
28-8 euro /fő Versailles belépő attól függ hová
Kávé 2,6-6 euro / adag kávézóban, utcán
13,4 euro/fő Eiffel torony belépő a tetejére
9 euro / fő Invalidusok belépő
14 euro / fő Batobus a Szajnán hajózás Hop on hop off
A boltban olyan árak vannak mint nálunk, mindenféle gyorsbüfé is megtalálható, legjobb a kártyás előre fizetés a McDonaldsban. Nem kell sorban állni.
Belvárosi étteremben 23 euro / fő a menü.

Kellett egy kis idő, mire kiismertük magunkat a közlekedéssel.
A szálló ablakából látni lehetett a Sacré Coeur Bazilikát, ezért nem is volt kérdés, hogy hová menjünk először.
Két metrómegállóra volt tőlünk. Itt nyüzsgött a környék, a turistáktól, lakosoktól boltoktól stb.
A hófehér épület Párizs legmagasabb dombjára épült. Monumentális, hatalmas, csodaszép.

A bazilika előtti lépcsőkön embertömegek ülnek és a pazar kilátást nézik, illetve francia zenészek szórakoztatják ezt a közönséget, a hangulat nagyon jó!

Ide a montrematre-i siklóval jöttünk fel, erre is érvényes volt a bérletünk, egyébként 1,75 euro a jegy oda is és vissza is 1,75 euro.

Innen újból metróra szálltunk és kisilabizáltuk merre: irány az Eiffel torony! A Bir Hakeim metrómegállónál szálltunk le, jó sokat kellett gyalogolni, mire oda jutottunk. Megcsodáltuk alulról, és átmentünk a Trocadéro felé, át a Szajnán -majd fényképeztünk.




A Trocadéro felől a toronyról nem nagyon tudtuk levenni a szemünket-CSODASZÉP, FELEJTHETETLEN!
A zöld Mars mező, a szökőkutak látványával nem tudtunk betelni.Párizsban nagyon későn sötétedik 22.30-kor még világos van! Így soha nem tudtuk kivárni, hogy láthassuk a tornyot kivilágítva!
Champs Elysées
http://utazas-nyaralas.info/parizs/parizs-metroterkep.gif

 Az Eiffel megmászását (másnap) pénteken kora estére terveztem, meg is vettem a jegyeket előre-neten, állítólag nem kell sorban állni: 18.30-ra van időpontunk az öreg hölgyhöz, a tetejére: 13,4 euro/fő volt a jegy:
http://hu.franceguide.com/A-Frankofonia-unnepe.html?nodeID=1&EditoID=219575
 És tényleg nem kellett sorban állni! Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy vegye meg neten előre a jegyet, nyomtassa ki és vigye magával. Órákat spóroltunk meg ezzel, hogy volt előre megvett jegyünk!

Majd még elmentünk a Diadalívhez, ahol szintén embertömegek álltak sorba, mi inkább fényképezkedtünk a  Champs Élysées felé. Ez Párizs szíve, 2 km hosszú és minden jelentős ünnep felvonulás itt van megtartva. Minden jelentős divatüzlet, márka képviselteti magát.

Nem is tudom, talán 22 óra után értünk haza és hulla fáradtan zuhantunk ágyba.

Majd péntekre egész napos városnézést terveztem.
Reggeli után elindultunk a városba. Első útunk a Szajna partra vezetett.
Batobus a Szajnán: több helyen megáll, le lehet szállni...

Mivel nem volt jó idő, esett az eső, ezért egy hajós programot választottunk, a hajó Hop on Hop off jelleggel működik: megveszed a jegyedet 14 euro/ fő és egész napra szól, a több nevezetességnél megáll, ki lehet szállni és vissza is szállhatsz ahol gondold. Mi a Trocadéro felől mentünk megint az Eiffel torony lábához, a Batobus-t választottuk.Az eső megint csöpörgött:o(((((

Jött a hajó -egyébként 15-20 percenként jár- felszálltunk.A következő megálló: Musée d'Orsay volt, de mivel itt már nagyon szakadt az eső, nem szálltunk ki. Az épület fenséges a benne lévő gyűjtemény remek-de mi most nem erre készültünk. A következő : a St-Germain-des-Prés volt, de itt meg a nagy esőtől nem tudtunk kiszállni, bíztunk benn, hogy hamarosan eláll.
Notre Dame belülről
Oltár; itt éppen mise volt

Majd jött a Notre Dame és elállt az eső! Mire kikászálódtunk a hajóból és feljutottunk a partra, szinte meleg, párás volt a levegő, de nem esett. Az épület monumentális! Lélegzetelállító. Nem is tudok rá szavakat: az Ile de la Cité-n áll, 1163-ban kezdték el építeni és 170 éven át építették. Sorban állás közben  felolvasást tartottam a könyvből, és végre bejutottunk. Csodaszépek a rózsaablakok, az oldalhajók, az oltár. Kb fél óra lassú sétával és persze csendben körbe sétáltuk a templomot belülről és a másik ajtón jöttünk ki. Fizetni nem kel, csak a toronyba. Mire kijöttünk sütött a nap!

Innen mentünk a hajóhoz , a következő megálló Jardin des Plantes volt, de mi nem szálltunk ki, majd a Hotel de Ville-itt sem. Itt már visszafelé megy  a hajó, megkerülve a Cité-szigetet. Majd a Louvre megállónál szálltunk ki. Itt megint tömérdek ember ebédelt a füvön, de messziről nagyon sötét fellegek sorakoztak.

Mire eljutottunk a Louvre üvegpiramisához, éppen leszakadt az ég. Beálltunk a Diadalív mása alá ás míg esett megebédeltünk:o) Így még időt sem veszítettünk.
Tüilerák kertje a Louvre-tól a Concorde térig....
Ömlött az eső jó 15 percen keresztül. Majd innen gyalog át a Tüilerák kertjében át a Concorde téren lévő obeliszkig.

Itt ettünk egy palacsintát, majd több képet készítettünk, de nem a Champs Elysées felé mentünk tovább, hanem az Invalidusok Dómja felé. Itt volt az École Military épülete is.

Az Invaldusokban van III. Napóleón sírja, ide 9 euro a belépő.
Innen szerettünk volna kávézni, kapóra is jött mert újból leszakadt az ég és bőrig áztunk.
Majd felszálltunk egy buszra, ami elvitt (volna) a Diadalívhez, de akkora volt a forgalom, dugó, hogy leszálltunk róla és inkább gyalog mentünk.
Grand Arché-La Déféns városrész

Itt gondoltunk egyet, mivel volt még időnk: irány a La Déféns városrész. Mintha egy másik világba csöppentünk volna.

Majd innen az Eiffelhez, még 18 óra előtt értünk. Megkérdeztük, hogy 18.30-kor hová kell állni és megmutatták.Pontosan, időben külön sorban felengedtek bennünket. A lift a 2. emeletig repített, majd innen újabb sorban állás-borzalmas tömeg.
Kilátás az Eiffel toronyból

A kilátás fantasztikus! Nagyon messzire ellátni, szép, napos volt az idő, nem fújt a szél. Lefelé szintén sorban kell állni, a tesómék gyalog jöttek le.
Kilátás a legtetejéről....
Szédítő-felfelé nézve....
Mindenesetre hatalmas élmény volt minden egyes lépcsője a toronynak. Lent egyenruhás , gépfegyveres katonák mászkálnak 3-asával, ravaszra tett kézzel-gondol a terror-veszélyeztettség miatt. A világ legtöbbet látogatott , fizetős látványossága, évente kb 7 millió ember hajlandó fizetni és megmászni.
Erről nem tudod levenni a szemedet:))
Szombaton: Disneyland, ide is megvettük a jegyeket, amik a vásárlástól számított 1 évig érvényesek: 57 euro volt fejenként, itt lehet megvenni, többféle variációban:
 http://international.disneylandparis.com/index.xhtml#

http://www.paris-airport-shuttle.com/disney_shuttle.html
Van egy busztérképem is: http://utazas-nyaralas.info/parizs/parizs-buszterkep.gif
De a legnagyobb segítséget ez az oldal jelentette, illetve  a szerző, aki minden kérdésre szívesen válaszolt!
http://utazas-nyaralas.info/parizs/utikalauz.html#c5t_form.

Most az útikönyvet olvasgatom, ami kicsi és praktikus, remélem mindet megtalálunk majd.
Ez mindig kéznél volt az egész utazás alatt, apróbb részletekért elővettem, a családnak felolvastam-épp ahol jártunk.
Big Thunder Mountain
Phantom Manor
Indiana Jones
Space Mountain


Vasárnap Versailles volt a program, belépő: 28 euro/fő és pünkösd vasárnap nyitva volt, de pünkösd hétfőn nincs, mint ahogy hétfői napokon egyébként szünnap van!
Csak a kertbe: 8 euro, mi most csak ide mentünk be, az  a rengeteg ember mennyiség, mindenhol több száz méteres sorok.
Orangerie



Hétfő délelőtt sajnos nem úgy alakult, ahogy én gondoltam. Családom tagjai még elnéztek a Montmartre-i dombra, megnézték a Moulin Rouge-, sétáltak, mert végre kisütött a nap.

 Sajnos délben el kellett hagyni a szállodát és elindultunk a reptérre, először a metróval  a Gare du Nord-ig (La Chapelle megálló), majd onnan a RER B-vel a CDG 2 D terminálra. Én nem igazán voltam a helyzet magaslatán, de kb 50 perc alatt a reptéren voltunk. Ott online becsekkoltunk és vártuk a 15.25-ös repülőgép indulást. sokkal emberibb módon lehet becsekkolni, a csomagokat leadni, mint Ferihegyen (nekem ez marad).
A gép tele volt, fél órát késtünk , kb 18 órakor landoltunk Budapesten.
 Költségek:
Malév repjegy BUD-Párizs-BUD 30200 FT
Szállás 150 euro/ fő reggelivel a belvárosban
Paris Visit kártya 6 napra 51,2 euro
Disneyland belépő 1 napos: 57 euro
Eiffel torony belépő 13,1 euro
Batobus a Szajnán 14 euro 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Maldív-szigetek

 Tavalyi évben több utazásunkat  több légitársaság által fizetett sok sok pénzből fizettem. Az utolsó kártérítésünkből vettem meg még tavaly...