2010. szeptember 16., csütörtök

Ko Samui szigete-Thaiföld 2006. február

Nagyon kevés időnk volt, amit nyaralásra-teleléssel tölthettünk de nagyon szerettünk volna valami meleg helyre menni, bár ilyen rövid időre nem szabad Thaiföldre utazni, de mi azért megpróbáltuk a lehetetlent:O)
Már azt sem tudom, hogy mikor indult a gép, reggel-e vagy este? Főleg mire odaértünk, akkor meg már teljesen mindegy volt a 6 óra eltolódás miatt, na meg az izgalom.... télből a nyárba?? Ilyen még úgysem történt velünk, reméljük nagyon jó lesz-gondolatokkal indultunk el itthonról.
na ilyen pulóverba se induljon senki el, mert ott rohadt meleg lesz, még útközben is!:)
Kompra várva...

Még a szigetre érkezésünk előtt a kompra várva a helyi idegenvezetőtől-akit Csabinak hívtak a könnyebb értekezés/egymás megértése végett - foglaltunk egy bérautót. Ez egy Suzuki Samurai volt és napi 1000 TB-ot fizettünk érte.(1 Thb =5 Ft) Mire a szállodában lezuhanyoztunk, kipakoltunk, már ott is állt az autó a parkolóban.

Nagy élménynek ígérkezett jobb kormányos autót vezetni:o) A kereszteződésekre mindig előre készültünk- mikor, melyik sávba kell érkezni, de mivel a bérelt autók rendszáma piros ezért a helyiek tudják, hogy nem thai vezeti és még segítenek is és nem dudálják le az agyadat a helyéről.
Nem mondom, néha eltévesztettük, de sebaj- mindenki tolerálta!

Az első este a szálloda közeli környékére korlátozódott-szoktuk a Keep left! életérzést!

Másnap felkeltünk, persze azt sem tudtuk, hogy hol vagyunk, meg miért vagyunk álmosak, holott már de. 9 óra van? Persze ilyen gyorsan nem lehet regenerálódni, 6 órát "csak " úgy elveszíteni az életünkből...
Reggeli után irány a pillangókert, ami a szállodától kb 400 m-re volt a belső úton.
A szálloda nagyon jóés az ellátás is, csak az óceánban nem lehet fürdeni, mert nincs víz:(

Mi persze a térkép szerinti vastagabb úton mentünk és láss csodát jó nagy kerülővel-ugyanoda értünk. Belépő van. A kertbe vas láncokon keresztül léphetsz be. Nyitott, de mégis a lepkék, pillangók nem tudnak kijönni. A domb oldalokon bóklásztunk a sűrű zöld növényzetben, kicsit fullasztó meleg van a nagyon magas páratartalom miatt. Ha kinyújtod a kezed, rászáll egy pille:O)
Másnap reggel, kábultan: hol is vagyunk??:))

A park felső részén van egy hely gondolom elhullott lepkék rovargyűjteménye. Vannak ott bábkezdemények-persze élők, hatalmas és csodálatos hernyók:), stb.

Vízibivalyok a pálmák alatt az út mellett, egy kicsit meglepő!

Útban a tengerpartra találtunk a parton egy iskolát, ahol a szabad ég alatt tartották az órákat,közvetlen egy pagoda mellett, ami hihetetlen szép volt.
Ezen a részen óriás méretű kókuszpálmák voltak és csak úgy potyogtak a diók az "égből". Állítólag több ember hal meg attól, hogy a fejére esett egy kókuszdió, mint valamilyen más balesetben:(.


Meglátogattuk a Wat Kiri Wongkaram templom együttest, aminek bejáratát 2 elefánt őrzi-kapu formájában. Rajtunk kívül egy teremtett lélek sem járt itt!

Ezután következett a Samret Ancient Temple-ahová szintén bemehettünk- mondanom sem kell sehol nem kell kötelező belépőjegyet fizetni,de adakozni lehet! Minden épület más és más, DE hasonló, de nincs 2 egyforma. Itt gyertyát is gyújthattunk a buddha szobor előtt-természetesen mezítláb.

Itt találkoztunk szerzetesekkel, akik motorral jártak és lehetett volna velük imádkoztatni értünk és szerencsét, illetve áldást adatni némi borravaló ellenében.

Itt láttunk egy  szerzetes mumiáját is.Itt található a múmia szerzetes egy nagy vitrinben ül, szemüveggel a szemén, hát elég hátborzongató, rá van aszalódva a bőr az egész testére.

Volt itt egy nagy gong, rá volt írva: Can you make me cry?- Nem próbáltuk ki:(

Innen irány a Titkos Buddha Kert ( Secret Buddha Garden)- fel az egyik hegyre.
A Suzukink nem bírta a tempót hegynek felfelé-klímával. Én voltam a turbós, a párom vezetett. Ha nem ment, akkor kikapcsoltam a klímát, és így fel tudtunk menni a kerthez!
Itt csodaszép szobrok vannak, talán több 100 is. A buja zöld növényzetben elbújnak a szobrok és felbukkan egypár kisebb vízesés is. Itt is szebbnél szebb virágokat láttunk szabadon, amiket itthon csak a virágboltban láttunk eddig! Strelizia, papagájvirág-többféle színben!





Lefelé a hegyről betértünk egy elefántoló helyre. Tettünk egy rövid elefántolást, majd a vezetőnk leszállt és megengedte, hog az elefánt nyakára üljek. Hát nem mondom- egy picit féltem, főleg amikor elindult az efi a bozótba:) De nagyon vágytam erre az élményre!

Nagypapa-szikla:)

Innen a sziklák következtek-ez volt kitáblázva, hogy a Nagymama és Nagypapa sziklákhoz itt kell lemenni.
Gondoltuk, miért is ne? Lógott egy kötél lefelé és mi elindultunk.Kisebb viszontagságok után elértük Őket, de csak a Nagypapa látszott, a Nagymama éppen a dagályban fürdött:)
Vissza a szállodába, majd irány a medence-jacuzzi és jó későig kidumáltuk az aznapi élményeket!



Harmadik nap indultunk az An Thong Tengeri Nemzeti Parkba egy nagy hajóval, ami tele volt oroszokkal:)
Az út kb 2 és fél órás volt, de iszonyú meleg volt az idő , bár a tengeren elviselhető volt a szél miatt.
Fantasztikus volt az óceán-vagy tenger (Thai-öböl), a zöldnek és kéknek minden árnyalatában játszott. Láttunk egy hatalmas bálnát, bár lefényképezni nem tudtuk, csak a kamerán van meg. A kapitány is meglepődött és mindjárt le is állította a hajót és kommentálta, hogy mit látunk.Az idegenvezetőnk azt mondta, hogy Ő még eddig nem látott cetet itt. Nagy élmény! Én azt hittem, hogy legalább 2 van a vízben de az egy volt, csak nagyon hatalmas és úgy spriccelte ki a vizet mint a tv-ben.


Mielőtt kikötöttünk volna, mindenki kapott egy mentőmellényt és úgy 10-esével kivittek bennünket a szárazföldre egy pici motorcsónakban. Aki akart az a sziklák körül-természetesen vezetővel körbe kajakozhatta a kijelölt sziklákat!

Mi fürödtünk az öbölben a csodás zöld vízben, ami kb. 30 fokos volt. A csíkos kis halak meg próbáltak bennünket csipkedni. Sznorkelezni is fantasztikus élmény volt, főleg, hogy csipkedtek a kis csíkos halak közben:o(((

Kb. 2 óra múlva fel a hajóra, első osztályú ebéd a hajón, majd irány egy másik sziget, aminek van egy belső tava és hihetetlen smaragdzöld színű a vize.Itt iszonyatos volt a páratartalom, na meg mikor elkezdett csepegni az eső!
Mászás után irány a tenger!


Vissza a kikötőbe, ami legalább 3 órás út volt, este lett mire mindenkit a szállodájához fuvaroztak. Este béreltünk egy motort is, hogy könnyebben tudjunk közlekedni a forgalmas thai estében!

Negyedik nap irány megint autóval a gyöngyhalászok kikötője, illetve boltja. Innen mentünk a Kígyófarmra, ahol naponta 2x van előadás. Addig nézegetheted az állatokat. Voltak nagyon ronda, hatalmas skorpiók, jó nagyok és feketék. Kobrák-minden mennyiségben.

Az egyik fickónak szinte minden 2. újja hiányzott, vagy meg volt csonkítva-gondolom a kígyómarás miatt. Hihetetlen dolgokat műveltek-hátborzongató.

Innen siettünk a Tengeri Akváriumhoz, ahol volt tigris-show is. A tigrisek elég vadak voltak, hatalmas ketreccel voltak elkerítve, de előbb lett vége, mert az egyik állat nem nagyon akart engedelmeskedni az idomárnak. Én az interneten láttam, hogy lehet a tigrissel fotót készíteni, persze ezek után a párom kérdezte:
- Na melyiket választod:) Hát, gondoltam egyiket sem. Elbontották a kerítést, majd következett a madár-show, ami érdekes volt. A madarakkal lehetett fényképezkedni, bár amikor a 3 arát meg a kakadut rám tették, eléggé meglepődtem, mert iszonyatos súlyuk volt.
Vége az egész cirkusznak és indulunk kifelé. Látom ám, ki van irva: Photo with Tiger:) Na de mégis???
Mire megtaláltuk már jó páran fotózkodtak, bár inkább csak nézelődők voltak, már akinek megengedték, hogy ne zavarják az állatot feleslegesen. Előttem mindenki elfogyott, -Next please! -hangzott el.
Gondoltam bemegyek, lesz ami lesz!
A tigris, mint a képen látszik, egy emelvényen fekszik, már amikor nem állt fel, mert olyan is volt és akkor ki kellett gyorsan lépni a ketrecből. Nekem le kellett ülnöm mögötte és a kezemet rátenni a hátára:) Azt hittem ott halok meg. Főleg, hogy hallottam, hogy morog egyfolytában. Különben nagyon durva a szőre, de iszonyatosan szép állat volt. Az emelvénnyel szemben a fotós áll, aki utasít, hgy mosolyogj:) már ha tudsz, én nem tudtam, nagyon kényszeredett volt. A tigris fejétől másfél méterre áll az idomár. Kész a fotó, várni kell rá fél órát, megvárjuk stb. Addig a vérnyomásom is helyre áll-gondoltam. Hozzák a fotókat, az enyém nincs közötte. Jön a fotós futva, hogy sorry, de az enyém nem jó mert olyan beszari képet vágtam, azt nem hívják elő. Még egyszer be kell mennem a tigris ketrecébe. Csakhogy a tigrisnek eddig sem tetszett a dolog ezután meg még úgy sem fog! Főleg, már elvitték a helyére. Kezdték előlről-nem akart bemenni, majd nem akart lefeküdni. Én már azt sem bántam volna, ha nincs kép, még ha ki is fizettem, ilyen is csak velem esik meg:O)
Na végre sikerült, egy kicsit kényszeredett lett, de ez van! Még egyszer nem mennék be. A tigris tehát valóban élő, sőt nagyon be nyugtatózva sincsen, olyan volt  mint egy plüss állat. Számomra mindenesetre felejthetetlen élmény volt!!! Soha többet.
Majd még késő délután megnéztünk egy krokodil show-t és azt hiszem mára elég volt a vadállatokból! A sok show után irány egy masszázs-szalon a központban!

Ötödik nap megint fakultatív- irány a Big Buddha szobor. Persze az idegenvezető elfelejtett bennünket, így külön jött velünk egy kis busszal és nekünk kettőnknek tartott előadást.
Majd egy elefánt show és elefántolás következett. Utána elvitt bennünket a Nagymama és Nagypapa sziklákhoz, most mind a kettőt lehetett látni. De a poén, hogy nem kötélen másztunk, hanem egy szűk utcából besétáltunk a kötél mellett:)
Majd megnéztük a Na Muang vizesést, ahol lehetett a természetes medencében fürdeni a víz édes és tiszta volt.

Hatodik nap motorra ültünk és elmentünk keresni egy kevésbé zsúfolt strandot, előtte vettünk frissen szedett ananászokat, amiket haza hoztunk és miután megettük, el ültettem és a mai napig él és nagyot nőtt. Most lesz (2008-ban)februárban 2 éves! Hoztam kókuszdiót is, aminek kb. 5 cm-es gyökér hajtása volt és egy szik levele, most februárban lesz 2 éves az is, nagyon vigyázok rá, kb. 1.7 méter magas, nagyon szép. Alig várom hogy testvérkéket hozzak nekik:))))))

A strandon igénybe vettük a thai masszázst, amit már előtte kipróbáltunk egy szalonban.
 Jót napoztunk, meg is égett a bürkénk, de megérte. Csak előtte kellett volna masszázsra menni, kicsit csípett a mentolos olaj:o)

Itt töltöttük az egész napot, homokosan, olajosan és bánatosan, hogy véget ért a vakációnk o:(((

Na Muang vízesés


Hetedik nap kora reggel jött értünk a busz, irány a komp, majd megint busz és a reptér. A gép nem késett, Dubaiban szálltunk le, ott felvettük a hazafelé tartó utasokat, akik odafelé leszálltak és így több helyünk volt. Köszöntöttük egymást, de hazafelé már nem tudtunk aludni, mert a dubai nyaralók is mesélték a saját élményeiket és mi is. Így hamar eltelt az a 6 óra Budapestig!
És megérkeztünk estére nyári hacuban Ferihegyre, de jó barnán; itthon a család meg télikabátban és téli ruhákkal várt bennünket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kappadókia és Antalya szeptember végén -1.Tervezés

 Szeptember végén újra Kappadókiába utazunk-sok év után 2010-ben jártunk itt-most saját szervezésben térünk vissza ahogy legjobban szeretünk...