Az Állami Vállalat Minőségi Borok Ipari Komplexumát,
a "Mileștii Mici"-t 1969-ben alapították kiváló minőségű borok tárolására,
tartósítására és érlelésére.
A járatokban található mészkő egész évben
állandó páratartalmat (85–95%) és hőmérsékletet (12–14 °C) tart fenn.
Minél tovább tárolnak bizonyos vörösborokat ilyen ideális körülmények között, annál jobbak lesznek.
Egyes borokat több évtizedig pincében érlelnek, mielőtt értékesítik őket.
A pincék 200 kilométer hosszan húzódnak,
amelyből jelenleg csak 55 kilométer van használatban.
Én a jegyeket online előre foglalva vettem meg, k 1 hónappal korábban.
A látogatás végén a jegyhez kaptunk 1-1 üveg (nagyon finom habzóbort).
Itt is lehet vásárolni, de hazafelé a reptéren hatalmas
a választék mindkét nagy pincészet boraiból-kedvező áron!
Lent nagyon hideg volt, jó volt hogy tudtuk előre s mi így készültünk.
Termo takarót adnak-ezt lehet használni a látogatás alatt.
 |
vízesések a föld alaiit alagútrendszerben itt a Milestii Mici borászatban... a páratartalom állandó 80-90 % |
 |
Földrengésfigyelő-rendszer van itt is. a föld alatt |
2005 augusztusában a Mileștii Mici bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe,
mint a világ legnagyobb borgyűjteménye.
Összességében a komplexum közel 2 millió palackot tartalmaz.
A tárolt borok több mint 70%-a vörös, 20%-a fehér, és körülbelül 10%-a desszertbor.
A gyűjtemény legértékesebb tételei
1973–74-ben készültek; ma már csak Japánba exportálják őket.
A Mileștii Miciből Svédországba, Japánba, az Egyesült Államokba,
Nagy-Britanniába, a Cseh Köztársaságba, Lengyelországba, Görögországba,
Németországba, Dániába, Finnországba és Kínába exportálnak borokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése