2018. február 8., csütörtök

26. Katar, Doha

Nem kapkodtuk el a kelést. Tök jó csend van a szobában, pedig földig üveg-igaz vastag függöny van az ablakon... én még az éjjel elhúztam, hogy bejöjjön reggel a fény.

Reggeli után-ami nagyon jó volt és választékos és végre volt friss bagett a szállodában :D kb 4 hete nem ettünk ilyet :D. meg persze a mangó lé és a sajtok :) hm.
A szakács kijött a konyháról és láttuk, hogy európai srác :)
Több nagyképernyős TV is volt az étteremben, így képet kaptunk a  világ képeiről-talán 4 hete először :) Igaz engem nem is érdekelt, meg volt ahol nem igazán volt való világ vagy híradás... csak filmek 8 csatornán... hm..

Nem tudtam kitalálni mibe menjünk, így kifelé nézegette: addigra már  a környék is feléledt. Világossá vált, hogy egy régi városrészben vagyunk, ahol helyiek élnek és dolgoznak.
Eléggé nagy  a forgalom itt, de a szállodába semmi nem hallatszik be.
A medencét meg akartuk nézni, de be volt zárva  a tetőtéri ajtó: az is 11-kor nyit.





már a Corniche-on





haladunk a Pearl felé






Elindultunk, gond nélkül mindenhová eljutottunk, ahogy szerettük volna. A forgalom még nem volt nagy.igaz majdnem 10 óra volt..-itt az kora..
Úgy gondoltam először a legmesszebb megyünk: Katara Kultural Village-hez.
2010-ben nyitották meg, de folyamatosan építik, átépítik, minden tiszta por.. mondjuk nem csak itt, hanem az egész országban...

Katara Cultural Village:
Ez sem volt nyitva, sehol 1 lélek. Miénk az egész :D
Ez egy katari hagyományoknak, hagyományokkal megépített bevásárlóközpont, szórakoztatónegyed, múzeum. Kisebb nagyobb éttermek, piacok- Egy homokszínű, rendezett pláza, ami több épületből áll.  Itt rendeznek több kiállítást és fesztivált is-Van itt színház: Amfitheátrum-ahol előadásokat tartanak és  a tengerre néz :)
lementünk a beachre, de zárva volt... itt a helyi hölgy vásárlókat ezekkel  golfautókkal cipelték..
Sajnos félig kész :( Majd legközelebb...

A sólymok mindenképpen megérik a látogatást és visszamennénk majd, talány nyitva lesz több minden...








































A parkolás ingyenes, a belépés is...
Innen a Pearl volt a legközelebb oda mentünk...






A Pearl luxus lakások, luxus környéken, luxus kikötővel... Ferrari kereskedéssel és megannyi prémium márka üzletével...

Innen visszamentünk a Corniche felé...a  forgalom már hatalmasra nőtt..
Az Iszlám Művészetek Múzeumában(Museum of Islamic Art) kötöttünk ki.















Ez egy 4 kontinensről összeszedett iszlám művészetek, i.e. 9 századtól. Egy nagyon jól összerakott és bemutatott, érdekes gyűjtemény. lehet kiállítást így is bemutatni, hogy ne legyen száraz és unalmas. Az épület maga is fantasztikus, pedig eléggé puritán. A múzeum részei a sötétben vannak, az üvegajtók mögött. Kimondottan élveztük a kiállítást és csak ajánlani tudom ezt is!Fényképezni lehet, de vaku nélkül. Belépés ingyenes, dress code van.

Mivel a múzeum a Corniche-on van, így sétáltunk ott egyet.Tudtunk volna hajót bérelni, de kettőnknek nem volt eléggé izgalmas.. vagy túlságosan az lett volna? nem tudom :D














Itt már lejártuk a lábainkat, pedig még csak fél 3 volt... a távolságok nagyok, autó nélkül nem jutottunk volna semmire-még így is csak 4 helyet tudtunk meglátogatni...
A hop on hop off busz lehetett volna még egy opció itt...

Innen a Souq Waqif-hoz mentünk.
Ez egy arab souq, ahová a helyiek is járnak. meglepő tisztaság és illat :) Olyan keleti, egzotikus fúszer illata lengi körbe a soukot... Kis arab édesség-, fűszer,- boltok nyitva vannak, gondolom macerás lenne ki és bezárni-majd újra kinyitni...
Van itt minden.
Egy üzlet falához végig  szűk utcákon talicskák vannak felállítva... aztán 16 óra után áletre keltek a talicskák is... fura látni, hogy az idősebb dolgozők cipelika  fiatalabb vevők után talicskán a  megvett árut...
Aztán egyre több üzlet telik meg élettel...
Van Gold Souk , az is ki van táblázva merre.
A Souk  10-12-ig és 16-20 óráig van nyitva.





Itt isteni pitába tekert csirkés valamit ettünk potom 8 QAR ért, és nutellásat pedig 5 QAR-ért.

 Innen kimentünk és több mint 1 órán keresztül figyeltük a forgalmat, ahogy a souq megtelik élettel, előbújnak a helyi lakosok. És vásárolnak, az üzletek segítői pedig talicskával viszik a mélygarázsba a vásárlók autóihoz... vagy  a sokgyerekes családok sétálnak... és láttunk 3 feleséggel sétáló családokat is...



















Aztán hamar besötétedett és tankolnunk kellet-így akartuk visszavinni a kocsit. Nem fogyott sok üzemanyag, de akkor is. A tervezőm ami benzinkutat jelzett az be volt kerítve, építik..
Itt Dohában minden félkész vagy bontják..

Akkora letta  forgalom, hogy bizony fél órát 40 percet a kocsiban vesztegeltünk... és  akúthoz is kb 30 perc sorban állás után jutottunk, de kivártuk.
Nagy slunngal akartunk tankolni és 8,9 litert 17 QAr-t fizettünk... a benzin ára nincsen 100 Ft...

nekem már nem volt kedven máshová menni, pedig megbeszéltük, hogy visszamegyünk a  Corniche-re, hogy esti képeket is csináljunk, sajnos ez elmaradt.
Leparkoltuk a kocsit és engem már nem tudott a Barna sem lecipelni a szobából.
Összepakoltunk és hajnali 4-re állítottam az órát... na most viszont elaludtam... és csak a csörgésre ébredtem... hú azonnal felugrottam- és meglepően észnél voltam :)
Zuhanyzás, felöltözés-még jó, hogy alig van csomagunk: a nagy bőröndöket nem hoztuk fel a  kocsiból, ki sem vettük őket, direkt így pakoltam és így nagyon jó és kényelmes volt.
Kicsekkoltunk hajnalban, a kocsival pedig a Europcar útmutatására hamar  a reptérre és jó helyre értünk. A kocsit pikk pakk leadtuk.
A csomagokkal a Qatar Airways chekin pultjait megtaláltuk, az automatánál becsekkoltunk és mivel klubtag vagyok, így mehettünk a pultokhoz. Ha nem , akkor máshová kellett volna, még jó, hogy mondtam, nem értem mit mond. Ránézett a beszállókártyára és látta, hogy klubtagok vagyunk, így beengedtek... nem is értem hová kellett volna menni vagy mit csinálni...

Itt láttunk egy érdekeset...
a sólymokkal fognak utazni és hozták őket magukkal... itt ennek nagy hagyománya van..
Az egyik az egyik férfi kezén volt, a másikat meg odatették a chekin pultra...





a Pearl a levegőből...



Sok mindent láttunk és még több mindent nem. remélem, hogy jövünk még ide és megnézzük azt ami most kimaradt. Egy sivatagi ország is lehet eléggé érdekes-vagy ha annak akarjuk látni. Egy percét sem bántuk, hanem élveztük és maradtunk volna még 1 napra ...

A gép pontosan indult, mindenféle macera nélkül csekkoltunk be. Az Immigration 1,5 órát tartott, még jó, hogy sokkal korábban értünk ki a  reptérre, mint 2 óra indulás előtt.
A repülést meglepően jól viseltük-valószínű aludtunk és nem nyűgösen, fáradtan repültünk..
A kaját kihagytuk, az innivaló megint olyan volt, mint eddig... a társaásg viszont jól akalkult. Ha nem beszélgettünk, akkor horrorfilmet néztem.
A repüléseink alatt a Qatar kínálatában szereplő össze horrorfilmet megnéztem- csak azt. Erre volt igényem? lehet :D
Lehet én is most fogok gyilkolni ha repülnöm kell? :D Viccesen hangzik, de ilyen gyilkos hangulatom, mint most odafelé vissza meg pláne még soha nem volt. Ha tehetem a Turkish Airlines 2-4-2 székkiosztású gépét fogom választani repüljön bárhová vagy szivasson meg bárhogy. Még az is jobb...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kappadókia és Antalya szeptember végén -1.Tervezés

 Szeptember végén újra Kappadókiába utazunk-sok év után 2010-ben jártunk itt-most saját szervezésben térünk vissza ahogy legjobban szeretünk...