2016. szeptember 21., szerda

3. Abu Dhabi - 2. nap

A késői lefekvés ellenére kidobott az ágy :)
Valószínű a kiváncsiságom nagyobb volt.
Reggelizni az éttermbe mentünk, ahol szó szerint egzotikus kánaán fogadott bennünket az ételválaszték terén.
Az indiai, arab, vega, nemzetközi-hideg és meleg- és ki tudja még mi nem volt megtalálható.
A lift a szobakártyával működik, lefelé nem kell, de felfelé mindenképpen, megelőzve gondolom én pl. a besurranásokat.
Ennyi ételből nem lehet választani, nem is akartunk, csak épp mindent megkóstolni :)
Az étterembe -illetve az  egész  szállodára jellemző volt a normális ruházat viselése, értem alatt a férfiaknak  a hosszú nadrág és hosszú ing, de legalább ing. Vagy galléros póló.
Nőknek is normális hosszúságú térdnadrág és felsőrész viselése erősen ajánlott.
Újjatlant viseltem, de kendő mindig volt nálam.
Este pedig nem is kérdés  férfiaknak a hosszú újjú ing viselése. Az erősen ajánlott márpedig azért is, mert a szállod jéggé van fagyasztva. Nincsen 20 fok bent, a zárt terekben és kintről a 40 fokról bejönni ide  jégbarlangba, hát mit mondjak? Borzalmas. Egyenlő egy tüdőgyulladással. És ez még milyen jót tett a fényképezőgépnek, telefonnak, tabletnek... stb. A telefonom tönkre is ment.
Wifi a szálloda egész területén ingyenesen és nagyon jól működik, nagy sávszélességgel és kiváló gyorsasággal, olyan letöltési sebességgel, hogy mi UPC előfizetők csak álmodni sem tudunk otthon, asztali gépen, előfizetve drága csomaggal. :(

Reggeli után lementünk a tengerpartra és neki álltunk élvezni a nyaralásunkat, kipihenni az ideérkezés viszontagságait vagy stresszt, hogy minden ok legyen :)

Elfoglaltuk helyünket a napágyaknál.Ezek is szintén ingyen használhatóak.
Van tengerparti bár is, bár árai ne igazán barátságosak, de ha már az ember ide tévedt, miért ne kóstoljon koktélt vagy igyon meg egy kávét délután?

A szálloda partján található gyerekmedence-ami felett napvitorla van kihúzva, játszótér, ami szintén védett  a Naptól és felnőtt medence is. Ide nem jutottam be, mert a tenger vize mindent vitt a maga 38 fokjával. Melegebb mint a szomszéd városban a Hévízi-tő vize nyáron, pedig az sem kutya.
A part finom homokos, néha egy nagy csigára ráléptünk, de nem volt vészes. A hőmérsékletet pedig elviseltük- ki sem jöttünk a vízből vagy csak egy nagyon rövid időre.A víz nem hozott enyhülést...A zuhanyzó a parton forró vizet ont magából-vigyázni kell vele, mert leforráztuk magunkat...
Hamar hozzászoktunk, hogy itt nem lesz enyhülés max. a fürdőszobában  hideg vizes csapból.

A növényzet viszonylag buja, a pázsit méregzöld-öntözik. A fák pedig frangepáni fák, ami az én személyes kedvencem :) Elég sok volt itt belőle, aztán később Dubaiban is. Imádom :)


















Egész napos lazulás után-fél 4-ig bírtuk- indultunk felfrissülve a Zhayed Shejk Nagymecset felfedezésére itt Abu Dhabiban.
A mecsetet már láttuk éjjel kivilágítva, amikor tegnap éjjel megérkeztünk a városba, messziről látszott.
A fiúk hosszú nadrágban és hosszú újjú ingben jöttek, mi nők pedig kivetkőztünk, mert abaya nélkül nem is mehetünk be, így ne legyen 2 réteg ruha rajtunk.
A fiúk bemehettek volna rövid újjú ingben is-ha tudom nem erőszakolom meg őket hosszú újjú inggel...:(
A mecsethez ingyenes parkoló tartozik, majd innen a bejárathoz kell menni, van átvilágítás-nem lehet bevinni sem innivalót, (kisüveges vizet lehet csak ) sem ennivalót.
A mecsetbe  a belépés ingyenes és az abaya kölcsönzése is az!
Majd innen le az alagsorba  a parkolóházba, egy mellékhelységbe, ahol sorba kell állni a fekete abaya-ért, amit fényképes igazolványért adnak csak oda-útlevél nem jó, jó viszont a jogosítvány. Nálam csak útlevél volt, de anyunak volt személyije, így erre kaptuk meg a 2 abayat.
majd így beöltözve, fel vissza a bejárathoz kb 40 fokban, nylon fekete hosszú abayaban... szóval ja.
Azt hittem elájulok-, de épp kibírtam, majd fel a mozgólépcsőn és onnan kilépve csak az abaya kapucniját a fejeden felhúzva lehet tovább menni. Ha van saját kendőd az még jobb! Még jó, hogy kicsit fújt a szél, mert enyhítette a hőséget és járt a levegő. Cipőt itt nem kellett levenni, csak a benti részben, ahol a világ legnagyobb perzsaszőnyege van és erősen 17 fokra van hűtve a belső rész... na itt elkelt az abaya...

Ivókút van bent, a nyitott részen, lehet inni, valamire jó.

A mecset lenyűgöző, fantasztikusan szép. Olyan törékeny, kecses, de mégis elegáns, fenséges és meseszép. Ha egy épületet meg lehetne határozni hogy nőnemű vagy hímnemű akkor ez nő, méghozzá királynő.
A márványba bedolgozott gyöngyház intarziák ...húúú. Hát igen. a falon kidomborodó virágminták....csodaszép!

A világ legnagyobb Swarovski kristálycsillára  és még sorolhatnám....legek halmozottan megtalálhatóak itt!

Abu Dhabira, ami ugye az Emírségek fővárosa is egyben-nagyon jellemező ez a gazdagság. Olyan nagy olyan nagyon nagy. Levegős, szellős. Már-már tolakodó az elegancia, a gazdagság.
Nagyok a távolságok, 2 x 6 sávos a városi út, a legkisebb is 2 x 4 :)

útban a nagymecset felé jobbról autókölcsönzők, ahol javarészt Ferrarikat lehet bérelni :) Egy pillanatra elgondolkodom, de hamar elvetem az ötlete, ami eleve homvába már halott volt :))



















































Lenyűgöző.

A mecsetet láttuk napfénynél, majd besötétedett és még alkonyatkor. Csodaszép mindig!
Az oszlopok felett a boltívek olyanok, mint a Hold és különböző fázisai :)
Úgy érdemes ide menni, ahogy mi is mentünk: délután 16 óra tájban, mert még nappali féynnél is csodás, majd alkonyatban is láthatjuk. Sötétben pedig egyszerűen fantasztikus, nincsenek rá szavak!
(Lesz még kép, a  telefonomban van )







2 megjegyzés:

  1. Ez a mecset káprázatos, szavak nincsenek rá, teljesen elámulok tőle. Ezt muszáj nekem is látnom.

    VálaszTörlés

Kappadókia és Antalya szeptember végén -1.Tervezés

 Szeptember végén újra Kappadókiába utazunk-sok év után 2010-ben jártunk itt-most saját szervezésben térünk vissza ahogy legjobban szeretünk...